Bijscholing: Zwangerschaps Yoga

MATIDHYAN – AANDACHT VOOR DE MOEDER

“Bevallen eist over het algemeen alle kracht op, lichamelijk en emotioneel.”

Waar: Ganesha-centrum voor Yoga en Ayurveda

            Scheldestraat 50, 1823 WB Alkmaar

            Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Datum: 17 en 24 april, 8 en 15 mei 2020 van 14.00 – 17.00 uur

Kosten: € 337,00 p.p. voor 4 lessen van 3 uur, incl. Werkboek (hand-out van de lessen), olie, thee.

Docent: Aafke de Geus – Zijp

Applicatiecursus voor o.a. Zwangerschapsyoga docenten.

In de Matidhyan wordt geleerd om het lichaam dagelijks te kunnen ontdoen van stress, wat nodig is voor de moeder om naast het nieuwe van de baby ook het gewone leven te kunnen laten doorgaan.

”Yoga en Ayurveda zijn daarvoor gouden middelen”

De meeste vrouwen, die juist zijn bevallen, hebben zich redelijk tot goed voorbereid op de bevalling. Hebben zij het voordeel gehad van de Yoga voor Zwangeren dan zal het scala van strek- en ontspanningsoefeningen hen ook na de bevalling tot steun kunnen zijn. Hebben zij tijdens deze cursus behalve de ademmanipulaties en de ontspanningsoefeningen ook kringspieroefeningen en de Abhyanga (de warme oliemassage voor het hele lichaam) geleerd, dan hebben zij de belangrijkste gereedschappen in handen voor een evenwichtig herstel van het hormonale stelsel.

“Laat jezelf regelmatig masseren met warme olie.”

Er wordt echter over het algemeen weinig met de oefeningen gedaan. De reden hiervoor blijkt te zijn dat zij niet of nauwelijks zijn voorbereid op de grote veranderingen van de eerste paar dagen na de bevalling – en vaak daarna de vermoeidheid in de eerste 6 weken. De bevalling eist over het algemeen al hun kracht op, lichamelijk en emotioneel. De Matidhyan zet de belangrijkste oefeningen nog eens op een rijtje en plaatst die in de veranderde levensomstandigheden. De kracht van de Matidhyan ligt ook in de emancipatorische visie op de verlichtende vorming van het gezin vanuit de triguna (rajas, tamas en sattva) en dosha’ (vata, pitta en kapha).

Samenwerkende Yogadocenten Nederland