Nieuws
POLARITEITSOEFENINGEN

Wanneer Yin en Yang in evenwicht zijn, is er balans

 (Yoga Centrum de Haan)

De hele kosmos is doordrongen met Yin en Yang. Zonder Yin is er geen Yang. Zonder nacht heb je geen dag. Zonder vrouw, geen man. Na inspanning komt rust. Yin en Yang vullen elkaar aan. Je dagelijks leven (emoties, (mentale) activiteiten, stress, slaapritme), maar ook weersveranderingen, lichtvervuiling en lawaai hebben een invloed op het evenwicht van Yin en Yang in je lichaam en geest. Yang is in het lichaam gerelateerd aan het mannelijke, het mentale, kracht en het fysieke. Yin is gerelateerd aan het vrouwelijke, het gevoel, wijsheid en de psyche.

Yin en Yang horen eigenlijk onbewust weer in evenwicht te worden gebracht. Het hectische leven verhindert ons vaak te luisteren naar de signalen van ons lichaam. Disbalans in je energiesysteem uit zich direct in een disbalans in je zenuwstelsel en tussen lichaam en geest.

In deze workshop leer je hoe je d.m.v. simpele oefeningen, alleen of met z’n tweeën, de Yin en Yang energie weer is balans kan brengen, waardoor je zowel lichamelijk als geestelijk weer in harmonie komt. Je krijgt een boekje mee naar huis, zodat je ook thuis de oefeningen kan blijven beoefenen en doorleven.

Datum: vrijdagavond 7 december

Tijd: 19.30 tot 21.30 uur

Locatie: Yogacentrum de Haan te Bussum

Kosten: €40,-

HandMudra's

Ervaar de kracht van de handmudra’s (Yoga Centrum de Haan).

In het Oosten wordt al sinds duizenden jaren gebruik gemaakt van handmudra’s of handgebaren. Denk hierbij aan de mudra’s gebruikt tijdens meditatie.

De kracht van de werking van mudra’s is dat ze regulerend werken via de meridianen op de chakra’s. Zo is elke vinger verbonden met de energie van een element en bijbehorend chakra.

Door de energiestroom in de meridianen door de stand van de vingers te beïnvloeden, wordt direct de energiestroom in een chakra beïnvloed, waardoor de bijbehorende kwaliteiten en vermogens beter tot uiting kunnen komen en wordt het zaadje langzaam uit je causale lichaam verdreven. Dit is spirituele groei

Handmudra’s zijn effectief en gemakkelijk en door iedereen te beoefenen. Iedereen kan er zijn voordeel mee hebben. Er zijn mudra’s voor het herstellen van fysieke spanning (bv in je rug, nek), er zijn mudra’s voor het beïnvloeden van je gemoedstoestand (bv geïrriteerd, boos, gefrustreerd), er zijn mudra’s voor kinderen met leerproblemen, er zijn mudra’s die je innerlijke rust geven. Je kan je intuïtie, inzicht en onderscheidingsvermogen ontwikkelen via handmudra’s.

Een mudra kan je toepassen tijdens je meditatie, maar in principe kan je een mudra altijd en overal beoefenen; zittend, liggend, staand en zelfs lopend.

In deze workshop zullen verschillende mudra’s worden doorgenomen en ervaren. Aan de hand van een boekje kan je thuis verder om het nog dieper en intenser te beleven en doorleven. Ervaar zelf wat er gebeurt.

Datum: vrijdagavond 16 november

Tijd: 19.30 -21.30 uur

Locatie: Yogacentrum de Haan te Bussum

Kosten: €40,-

Stilte Retraite 2018/2019

Stilte Retraite – Yoga Centrum de Haan

Twee keer per jaar organiseren we een Stilte Retraite die plaats vindt op het Landgoed Leonardushoeve in Belfeld. Iedereen is welkom.

De eerstkomende retraite is het weekend van vrijdagmiddag 2 november t/m zondagmiddag 4 november.
Het thema zal zijn “De Basis van Yoga”. Hoe beleef je de Yoga zoals die bedoeld is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Bhagavad Gita en de Yoga Sutra’s van Patanjali. Hoe kan je deze geschriften op een eenvoudige wijze integreren in de ãsana’s en in het dagelijks leven.
De volgende retraites zijn 22 t/m 24 maart en 1 t/m 3 november (2019). De thema’s zullen vroegtijdig worden aangegeven.
Opgeven via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Congresdag zondag 30 september

Syn organiseert op zondag 30 september een Congresdag van 9.30 tot 17.30 uur in Nieuwegein. Het programma is inmiddels helemaal ingevuld en ziet er als volgt uit:

  • 10.00 - 11.00 Klaas Stuive: Lezing Mandhuka Upanishad
  • 11.15 - 12.30 Annelies Devilee: Yoga voor Ouderen
  • 12.30 - 13.30 Pauze met Dahl en brood.
  • 13.30 - 14.30 Ma Tri: Lezing over Budhhi
  • 14.45 - 15.45 Debbie van den Heiligenberg: Thaise Yogamassage
  • 16.00 - 17.00 Lion Elverding: Restorative Yoga/Yoga Nidra

Doorlopend: Introductie Sanskriet door Anne Stuive.

Tijdens de pauzes is er koffie en thee en geeft Claudia Veltmeijer-Meirelles, Ayurvedisch therapeute,  informatie over Ayurveda en kun je haar vragen stellen.

De dag vindt plaats op de locatie van de stichting Raja Yoga Nederland (Schouwstede 1, Nieuwegein) en is ook bedoeld voor niet leden, dus neem leerlingen, familie en vrienden mee! Kosten zijn 15 euro voor leden, 17,50 voor niet leden,

Meld je aan voor deelname door een mail te sturen aan secretaris@syn-org.nl

Indiareis 2018

Van  24 febr tot 10 mrt 2018.

De groep wordt begeleid door ervaren India-gangers. We verblijven in de Ashram van Swami Veda Bharati (Swami Ritavan) In de Ashram zijn we deels onderdeel van dagelijkse programma en hebben deels een eigen programma, zoals Pranayama en Yogafilosofie.

Lees verder

In Memoriam Ajata Stam

19 september 2015 Pandita Ajata Stam in memoriam. Maandag 7 september jl. is Pandita Ajata (Lena) Stam (ere-lid van SYN) overleden na een slepend ziekteproces. Ajata heeft op haar persoonlijke wijze veel betekent voor de klassieke Yoga in Nederland.

Lees verder

Samenwerkende Yogadocenten Nederland