Nieuws
Workshop yoga aan ouderen - SYN congresdag 30 september 2018

 Is yoga voor ouderen anders dan yoga voor studenten? Ja en nee. Nee, omdat de intentie van mijn les is dat mensen met een ontspannen gevoel naar huis gaan. Nee, omdat alle aspecten van yoga in beide groepen aan bod komen. En ja, omdat een hogere leeftijd – in het algemeen – problemen met zich mee brengt, zoals verminderde mobiliteit, meer chronische klachten en aandoeningen of problemen met evenwicht en spierkracht. Waarbij meteen moet gezegd dat leeftijd alleen niet veel zegt over de mogelijkheden die iemand nog heeft.

In de introductie ga ik in op specifieke problemen die bij ouderen voorkomen, fysiek, mentaal en sociaal. Ik ga bijvoorbeeld in op een aantal oorzaken van verminderde balans bij ouderen en de grotere kans op vallen. En ik ga kort in op bewegen met mensen met dementie. Dit alles illustreer ik met voorbeelden uit mijn eigen lespraktijk.

Tot slot geef ik een korte les met yogahoudingen uitgevoerd op en rondom de stoel. Zo kun je ervaren welke mogelijkheden deze vorm van yoga biedt. Een vorm die overal toegepast kan worden.

 Annelies Devilee

Samenwerkende Yogadocenten Nederland